Wat betekent duurzaam?

Een jaar lang geen kleding kopen

Een tijdje geleden vroeg iemand aan mij wat duurzaam voor mij betekent. Ze gaf aan dat het namelijk niet heel duidelijk naar voren kwam op mijn website terwijl ik het woord duurzaam wel gebruik. Dat vond ik eigenlijk wel een goed punt! Momenteel ben ik daar namelijk echt mee bezig en is het niet zomaar een 'modewoord' dat ik wil gebruiken. Daarom een blog over mijn reis naar een duurzamer leven.

Wanneer is iets duurzaam?

Maar wat is duurzaam nu eigenlijk? Iedereen heeft misschien een ander idee bij duurzaamheid. Want laten we wel zijn, het is nogal een breed begrip. Volgens de Dikke van Dale betekent 'duurzaam' iets wat lang meegaat en weinig belastend is voor het milieu. Dat valt in de basis niet te betwisten. Toch is er altijd een hoop te doen om het woord 'duurzaam' want wanneer is iets nou echt duurzaam? Een aantal concrete voorbeelden:

  • afval scheiden
  • zonnepanelen plaatsen
  • vaker de fiets pakken
  • vaker vegetarisch eten 

Dat klinkt simpel, maar zo simpel is het niet altijd in de praktijk. En we denken ongetwijfeld allemaal weleens: heeft mijn bijdrage wel zin? Want het gaat zoveel verder dan ons eigen bereik. Toch zijn we al helemaal nergens als we allemaal zo denken, dus alle beetjes helpen.

Zo pak ik zelf zo vaak mogelijk de fiets of reis ik met het openbaar vervoer. Daarnaast probeer ik minder zuivel te eten en in plaats daarvan havermelk te kopen. Ons huis is zo duurzaam mogelijk ingericht en doen mijn man en ik aan afvalscheiding. Dat laatste overigens ook omdat dit vanuit de gemeente wordt gestimuleerd via speciale afvalbakken. We wonen tenslotte in duurzaam Haarlem!

Wat betekent duurzaam ondernemen? 

Gelukkig gaan de grotere bedrijven ook steeds verantwoordelijker om met hun rol in de maatschappij. Maar er is nog een lange weg te gaan als het gaat om bouwen aan een duurzame maatschappij. Duurzaam ondernemen speelt daarin dus een hele belangrijke rol!

Ook voor de kleine ondernemer, zoals ik; wat kan ik doen vanuit mijn bedrijf om zo bewust mogelijk om te gaan met het milieu? Daar heb ik bij de opstart veel over nagedacht. Dit vertaalt zich met name in de materialen waarmee ik werk en de items die ik verkoop. Zo is de verpakking volledig recyclebaar en komen veel van de producten die ik verkoop uit Nederland. Veel van deze Nederlandse producten zijn handgemaakt en bestaan alleen uit natuurlijke ingrediënten. Zo heb je al snel een duurzaam cadeau in handen. En woon je in Haarlem e.o., dan bezorg ik het zelf op de fiets!

Duurzame cadeaupakketten zijn er steeds meer, maar nog lang niet genoeg. Mede om deze reden ben ik Bloom Mondays gestart. Of het nu gaat om een duurzaam kraamcadeau of een duurzaam cadeau voor een collega, je kunt het allemaal bij ons vinden. Daarnaast zijn veel van onze verzorgingsproducten zelfs vegan! Daar hechten tenslotte steeds meer mensen waarde aan.

Een jaar lang geen kleding kopen 

Tot slot nog mijn persoonlijke missie op weg naar een duurzamer leven, want daar is het mij ook om te doen! Duurzaam betekent voor mij minder consumeren, want ik kocht vooral veel kleding. Nu was ik al niet zo van de fast-fashion en kocht ik voornamelijk duurzame kleding, maar het is altijd nóg duurzamer om helemaal geen kleding te kopen. Dus mijn voornemen is om dit een jaar lang niet te doen. Ik ben nu ruim drie maanden onderweg en ik moet zeggen dat het tot nu toe goed te doen is. Het besef dat je het eigenlijk allemaal niet nodig hebt. En wat geeft het een rust! Niet meer avonden lang in die apps scrollen of er nog wat leuks te kopen valt. Best erg toch?!

Duurzaam leven tips

Je hebt altijd baas boven baas, maar het voelt goed om zo mijn bijdrage te kunnen leveren en zo stap voor stap een duurzamer leven te kunnen realiseren.

Heb jij nog tips voor een duurzamer leven, of wil je delen hoe jouw duurzame routine eruit ziet? Laat het mij weten in de reacties!

  |  

Meer berichten

1 reactie

  • Author image
    Nathalie : June 30, 2021

    Tof om te lezen. Ik vind je concept erg leuk en wat een mooie producten verkoop je! Ze zien er erg mooi en tijdloos uit! Dat laatste vind ik ook een vorm van duurzaam zijn.

Laat een reactie achter