Love yourself met deze 5 selfcare tips

Love yourself met deze 5 selfcare tips

Yes het is weer self-care september! Ooit van gehoord? De maand september is ooit uitgeroepen tot de maand van self-care waarin je elke dag even een momentje van self-care neemt. Iets wat makkelijk klinkt, maar waar we eigenlijk nog niet zo goed in zijn.  

Wat is self-care?  

Self-care betekent letterlijk zelfzorg, dus goed voor je zelf zorgen. Een vrij algemeen begrip en dit kan op meerdere manieren worden opgevat en ingevuld. In dit blog richten we ons vooral op de tijd voor jezelf nemen. Tijd voor onszelf wordt vaak nog gezien als iets egoïstisch. Zeker als je een druk gezinsleven hebt, een drukke baan, of een combinatie ervan.  

Waarom aan self-care doen?  

Self-care is iets wat je jezelf goed aan kunt leren, en draagt bij aan een gezond(er) leven. Voor zowel lichaam als geest. Waarom we gezond moeten leven weten we, maar wellicht minder goed hoe we dat het beste kunnen doen. We geven je daarom een lijstje van self-care tools die je heel makkelijk in de praktijk kunt brengen.  

Vijf self-care tips  

Tip 1: Self-care time 

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Jezelf in de eerste plaats de tijd gunnen om aan self-care te doen. We leven in een ontzettend gehaaste maatschappij en we moeten van alles. Maar jouw self-care time is net zoiets als je tandenpoetsen. Het is een dagelijkse gewoonte waar je de tijd voor neemt, het zit in je systeem en is inmiddels ondenkbaar uit je ritme. Zo werkt het dus ook met tijd maken voor self-care. Je hoeft hier echt geen uur per dag mee bezig te zijn, al is het maar 10 minuten. Even dat momentje voor ontspanning, hoe je dat invult lees je hieronder. 

Tip 2: Meditatie 

Bij meditatie denken we vaak aan zweverig zijn en daarmee voelen we ons al snel niet verbonden. Echter, meditatie is een hele effectieve manier van ontspannen en terug naar jezelf te keren en je gedachte uit te schakelen. Wist je dat een mens gemiddeld maar liefst 50 gedachten per minuut heeft? Best raar toch, als je daarover nadenkt (niet te veel over nadenken dus 😉)? De kracht van mediteren is om je gedachten even helemaal uit te schakelen door je te richten op je ademhaling en geen oordeel te vellen over je gedachten.  


Maar hoe kun je dus het beste mediteren? Door te luisteren naar ontspannende muziek of speciale meditatie podcasts aan te zetten. Een heel fijn voorbeeld zijn de meditaties van Dolly. Deze vind je op o.a. Spotify en YouTube en variëren van 5 minuten tot bijvoorbeeld een kwartier. Dolly deelt haar meditaties in op onderwerp en zo kun je dus helemaal zelf bepalen waar je naar luistert, bijvoorbeeld meditatie om je energielevels omhoog te halen, of rustgevende meditatie bij verdriet. 

Mediteren is ook heel fijn voor het slapen gaan. Je valt veel rustiger in slaap en slaapt ook dieper. Probeer het maar eens en je zult zien dat het werkt! 

Tip 3: Self-care cadeau  

Ben je toch echt minder van het mediteren en wil je liever iets tastbaars, kies dan voor de self-care producten. Deze zijn er in overvloed, denk maar aan gezichtsmaskers, edelstenen, massageolie, lavendel kussenspray en ga zo maar door. Self-care producten zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse ritme, maar de een is er gewoon beter in dan de ander.  

In de Bloom Mondays shop vind je allerlei self-care producten en hebben we zelfs een ‘Love Yourself’ lijn, echt gericht op dat momentje voor jezelf. Deze wellness cadeaupakketten zijn heel geschikt om aan jouw lieve vriendin te geven, je vrouw of je moeder, maar ze zijn natuurlijk ook heel erg geschikt om aan jezelf te geven. Er is echt niets mis mee om jezelf even te verwennen! Vaak wachten we totdat er een gelegenheid is of wanneer we vinden dat we het echt verdienen. Maar hoezo moet je dat verdienen? Je verdient dit toch altijd?  

Tip 4: Neem een ontspanningsmassage 

Misschien wel onze favoriete tip! Waarom een ontspanningsmassage? Omdat hiermee de spanning uit je lijf verdwijnt, spieren worden losser gemaakt en daarmee verdwijnen ook de afvalstoffen uit je lichaam. Daarnaast word je gewoon ontspannen in je hoofd, slaap je dus beter en het allerbelangrijkste; je wordt écht gelukkiger van een massage, doordat het de aanmaak van het hormoon endorfine stimuleert.  

Klinkt het idee van een wekelijkse ontspanningsmassage jou ook als muziek in de oren? Helaas zou dat een dure hobby worden, maar zo om de maand is het heerlijk om te doen. Houd je er niet zo van om aangeraakt te worden, overweeg dan alleen een hoofd, nek- en schouder massage. De meeste spanning zit over het algemeen in deze drie gebieden dus het effect is over het algemeen hetzelfde.  

Tip 5: Self-care reminders 

Tot slot, zorg ervoor dat je jezelf even elke dag herinnert aan het feit dat je aan self-care moet doen. Dat hoeft hem dus niet altijd in fysieke acties te zitten, maar denk bijvoorbeeld aan dat stemmetje in je hoofd. Je mindset is hoe jij je voelt, bijvoorbeeld onzekerheid of je die klus wel aankunt op je werk, of je überhaupt wel goed genoeg bent. Bedenk dan vooral dat dit jouw gedachten zijn. Je gedachten worden al snel je overtuiging van waaruit je gaat handelen. Dus zeg tegen jezelf dat je er mag zijn en dat je goed genoeg bent!  

Voor de self-care september challenge is er een handige kalender gemaakt die je helpt om je dagelijkse self-care momentje in te richten.  

Heel veel succes ermee en stay zen!

 

 

 

  |  

Meer berichten

0 reacties

Laat een reactie achter