Natuurlijke verzorging

Natuurlijke badproducten 

Bij verzorgingsproducten dacht ik altijd, hoe meer schuim hoe beter! Want schuim betekent schoon.... toch? Toen ik een aantal jaar geleden overstapte op meer natuurlijke producten moest ik dus vooral wennen aan het feit dat het minder schuimt. Ik bleef het gebruiken maar verdiepte mij niet genoeg in waarom dit eigenlijk zo is. De verpakking geeft tenslotte aan dat het natuurlijk is, maar is dat wel zo en wat betekent het eigenlijk? 

Natuurlijke ingrediënten 

Tegenwoordig is het verplicht om de ingrediënten op het label te plaatsen, wel zo handig maar het kan nogal duizelen. Een aantal dingen om op te letten en om terug te komen op het schuim, dit wordt mogelijk gemaakt door het middel SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Dit zit in allerlei producten die je dagelijks gebruikt zoals tandpasta, douchegel, schoonmaakmiddelen en zelfs babyproducten. 

Ik wil in deze blog niet beweren dat ik de expert ben maar je leest vooral dat SLS behoorlijk schadelijk kan zijn voor je gezondheid. En dan doelt men met name op het feit dat dit door je huid kan dringen en zo je immuunsysteem kan beschadigen met alle gevolgen van dien. 

Parabenen vrij 

Wat je immuunsysteem ook behoorlijk kan aantasten zijn producten met parabenen, een chemisch conserveermiddel. Dit wordt niet alleen in verzorgingsproducten verwerkt maar ook in voedingsmiddelen om deze zo langer houdbaar te maken. Zo krijg je er ongemerkt toch een hoop van binnen. Gelukkig vind je steeds meer producten die vrij zijn van al deze bestanddelen, met name omdat er duidelijke verbanden gelegd kunnen worden tussen het gebruik en de negatieve effecten ervan op de gezondheid. 

Zo zitten er dus talloze schadelijke stoffen in verzorgingsproducten en de laatste die ik hier wil belichten is aluminium, wat vaak wordt verwerkt in deodorant. Onderzoek heeft nog niet kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk een verband ligt tussen borstkanker en het gebruik van deodorant met dit bestanddeel, maar er is genoeg om te doen. En waarom zou je het risico willen lopen? Zeker als er steeds meer varianten op de markt verschijnen zonder dit middel!

Zorg goed voor jezelf 

Klinkt dit allemaal nog niet tastbaar genoeg voor je? Hieronder een aantal simpele voorbeelden die ik zelf heb ervaren, die je vast wel herkent: 

- "hoezo blijven mijn lippen zo droog, ik heb al 100 keer lippenbalsem opgesmeerd"

- "mijn haar wordt steeds sneller vet, ik moet het daarom vaker wassen"

- "waarom ruik ik naar zweet, ik heb toch al deo opgespoten? Nog maar een keer"

Dit doen deze bestanddelen dus met je. Eigenlijk creëren ze het tegenovergestelde effect en wordt er ondertussen een 'verslaving' vanuit je lichaam in stand gehouden. Mensen die hun haar langer niet wassen of een tijdje geen deodorant gebruiken zullen dit verschil gaan merken. Je moet even door een lastige fase heen, maar je zult zien dat het verschil gaat komen.

Persoonlijk heb ik ook nog een weg te gaan om de volledige overstap te maken, maar bewustwording is een belangrijke stap. Voor Bloom Mondays heb ik dus ook bewust gekozen voor natuurlijke en eerlijke merken. De verzorgingsproducten die je vindt in de cadeauboxen zijn in ieder geval allemaal vrij van deze bestanddelen. Daarbij, ze ruiken allemaal nog eens ontzettend lekker en zien er prachtig uit!

Meer weten? Bekijk hier onze cadeauboxen 

  |  

Meer berichten

0 reacties

Laat een reactie achter